Forsiden Presse Pressemeddelelse 2009-01-20 ("Skeletter og Marionetter")
Pressemeddelelse 2009-01-20 ("Skeletter og Marionetter")


Udstillingen "Skeletter og marionetter" med Hans Chr. Asmussen og Poul Jupont


De hænger hemmelighederne op på væggen


Mens mange af os gemmer på vore inderste hemmeligheder, henter to kunstnere i Det Hemmelige Galleri i Herning skeletterne ud af skabet. De hænger hemmelighederne op på væggen – i stor størrelse og til almindelig beskuelse.


Årets første særudstilling i galleriet bærer titlen ”Skeletter og Marionetter”, og de to kunstnere, der viser  deres opfattelse af tilværelsens lyse og mørke sider, er Hans Christian Asmussen og Poul Jupont. Det er to erfarne kunstnere med hver sin tilgang til den fælles udstilling i galleriet i januar og februar.


Poul Jupont har med sine Pinocchio-motiver taget udgangspunkt i en serie originalillustrationer til en bog af forfatteren Thomas Harder om den verdenskendte eventyrfigur, trædukken der så gerne ville være en levende person. Selv om vi tror at vi kender historien, går marionetten i Poul Juponts streg meget mere igennem, end de fleste af os erindrer.  Pinocchio går ikke blot lige til stregen, men ofte langt over den.
-Figuren afspejler mennesketilværelsen på godt og ondt, siger kunstneren, der ikke kan frikendes for at gå så tæt på eventyret. Han forvandler noget af dets sødme og skildrer denne ene af tilværelsens marionetter med kras realisme og bitter ironi. Livet er ikke let, og eventyret kan også være grumt.


Det var også grumt, da Hans Christian Asmussen inspireret af sin fars død lavede en serie med 13 forskellige opfattelser af liv og død, fastholdt på lærredet.
Det drejer sig mest om døden. Men titlen ”Fortsat” illustrerer, at døden er ikke helt så endegyldig, som de fleste af os tror. Den kan være en ubarmhjertig udfrielse, men også en lykkelig afslutning, siger kunstneren, hvis fars død gjorde et stort indtryk på ham.
-Døden er det eneste vi alle har til fælles – og alligevel lever vi i en tid, hvor vi bestandig søger at skubbe den fra os, siger Hans Christian Asmussen. Derfor har han ladet sine makabre, dansende skeletter skildre tilværelsens både barske og morsomme  sider med bred pensel og skarpt blik for det vi alle ved, men helst undgår, nemlig livets afsluttende tæppefald.


Udstillingen ”Skeletter og marionetter” i Det Hemmelige Galleri, Bredgade i Herning, åbner lørdag 24. januar og varer til den 28. februar.


FAKTA:

Poul Jupont
har lavet udsmykninger for Mercedes-Chrysler forhandler Ejnar Hessel, Tilst, og Ringsted Kongrescenter samt udført illustrationer til en række bøger, kataloger og CD-covers. Han er repræsenteret i Statens Kunstfond, Herning Kunstmuseum, Københavns Kulturfond og Aarhus Kunstmuseum.

Hans Christian Asmussen
er billedkunstner, art director og designer. Han har gennem en årrække arbejdet inden for international reklame, bl.a. i Paris og New York, har løst en række opgaver for danske og internationale virksomheder og organisationer, og har modtaget flere priser.

 
Værket "Slut"  af Hans Chr. Asmussen