Forsiden Tidligere 2009-10-03 HENRIK HAVE
2009-10-03 HENRIK HAVE

3. oktober - 31. oktober
"HENRIK HAVESOLO"

Separatudstilling
Henrik Have

"Jeg vil gerne bringe folk på glatis. Men jeg vil også gerne redde dem op igen", siger Henrik Have om sine nye malerier og papirabejder. Henrik Have har med sine 62 år prøvet det meste, fra objekter og collager til digtning, illustration og forlagsvirksomhed. Han er netop en mester i kunsten at bringe tilskueren på glatis.

NÆRDØD OPLEVELSEN 
En betydelig del af de nye billeder handler om hans personlige nærdød-oplevelse. Udstillingen handler om mig og mine billeder, fastslår kunstneren, der efter alvorlig sygdom og en nærdød oplevelse, har fået et nyt liv med høj cigarføring og mere humør.

Kunstneren er ellers blevet skildret som ”tidligt tiltrukket af den antipsykologiske kunst, der sætter forfatterens jeg i baggrunden og til gengæld involverer læser og beskuer i et åbent fortolkningsarbejde, hvor selve sproget, materialeprocessen og dannelsen af betydning står i centrum”.

"Billederne er stort set alle lavet til denne udstillingen over det fælles tema genoplivningen", fortæller han. På grund af alvorlig sygdom tilbragte han flere svære uger i koma og respirator på Herning Sygehus.


"Jeg var død", fastslår han, og tilføjer at uden sygehuset og dets kompetente medarbejdere var han jo nok forblevet død. Denne nærdød-oplevelse har præget et i forvejen dybt religiøst menneske. Henrik Haves personlige holdning til livet og døden efter den oplevelse kan aflæses i hans billeder, både i deres dystre motiv og i deres opmuntrende budskab.

LIVSKUNSTNEREN
Henrik Haves litterære baggrund fornægter sig ikke. Han erkender, at han med fryd som billedkunstner vil bringe beskueren på glatis. På den anden side gerne vil redde vedkommende op - vel vidende, at han selv må anerkende at hans billeder vil blive opfattet forskellige af forskellige øjne.

Hos Henrik Have er sproget levende, og hans billeder er ofte henvisninger. Både til en vanskelig nutid, en uforudsigelig fremtid og til en fortid præget af smerte. "Jeg tror næsten at jeg er født i en forkert verden. Det er som alt hvad jeg interesserer mig for lige nu er fra en tid, der er svunden. Næsten som om tiden går baglæns", siger livskunstneren.

FAKTA om Henrik Have:

Født 1946 og bosat uden for No nær Ringkøbing i Vestjylland. Betydende dansk billedkunstner og forfatter, der efter i mange år at have arbejdet med installationskunst og happenings udfører malerier og tegninger, hvor skrift, billede og objekt ofte samarbejdes.

Han har markeret sig som én af vore væsentligste nyere danske billedkunstnere og poeter. Er tildelt hædersbevisninger som Statens Kunstfonds livsvarige ydelse (1990) og Eckersberg-medaljen og Leo Estvads Legat (1998).
Henrik Have har udført en række markante udsmykningsopgaver, og er repræsenteret i en række samlinger og kunstmuseer.


Henrik Have med et af udstillingens værker