Forsiden Presse Pressemeddelelse 2010-09-08 (Mikkel Nieman og Lars Heiberg)
Pressemeddelelse 2010-09-08 (Mikkel Nieman og Lars Heiberg)


Danmark – på en kant
Spændende udstilling på Det Hemmelige Galleri i Herning


Udkantsdanmark – eller bare Danmark anno 2010? Kun kunstnerne kender svaret. Men hverdagen og dens fysiske rammer set med to spændende kunstneres øjne, er hvad Det Hemmelige Galleri i Herning byder på i efterårets første særudstilling fra lørdag 14. august.

De to kunstnere Mikkel Niemann og Lars Heiberg lader fortællinger om stille-liv, forandringer og kulturel identitet afspejle sig i en række nye malerier med skildringer af forladte landsbyer, bygninger og mennesketomme interiører.

 

Et spejlbillede

Lars Heiberg tager afsæt i fortællinger om kulturel identitet, og portrætterer hverdagslivet fra steder i Vestjylland, hvor han er vokset op. I hans billeder bliver hjemmet nærmest en mennesketom kulisse. Tiden står stille.

I sine malerier, skulpturer og grafik sætter han landsbyen under lup.  Værkerne viser hjemmet som et forvrænget spejlbillede af landsbyens ”stil-stand” og gaderne i den grafiske skulpturglobus ligner en spøgelsesby på vej til forfald, hvor det sidste liv er gemt bag facaderne. Landsbyen er under forandring, og på længere sigt vil den forsvinde. Men spørgsmålet er, om landsbymentaliteten forsvinder, eller om vi tager den med os, hvor vi er.

 

Detaljens betydning

Mikkel Niemann har maleriet som omdrejningspunkt i sin kunst. Hans værker er mennesketomme, selv om det er menneskeskabte miljøer.  Han har et ambivalent forhold til detaljen. Han arbejder meget detaljeret, men vil gerne have en grad af tilfældighedsprincip tilføjet.

-Det er den fysiske virkelighed, vi dagligt befinder os i, jeg undersøger. Den virkelighed, som vi selv er med til at iscenesætte, og som har sociale koder og betydninger. Jeg interesserer mig meget for hverdagens objekter, og benytter mig gerne af de ting, jeg har lige ved hånden, siger Mikkel Niemann.

- Det er objekter, der på en måde kan synes grå og kedelige, og man kan sige, at jeg er en dissekerende videnskabsmand, der fanatisk dyrker dette nære, grå og kedelige, fordi jeg selv er en family-man. Jeg synes at hverdagslivet rummer en rigdom af besynderligheder, der er interessante nok til en undersøgelse.


Fakta

Lars Heiberg, født 1969 i Hjerm, uddannet som tømrer og siden på Århus Kunstskole og Det Jyske Kunstakademi.  Har udstillet i en lang række gallerier, udstillingssteder og museer i Danmark, Sverige og Tyskland.. Er repræsenteret på Museum of Modern Art Aalborg, Nordjyllands Kunstmuseum, Nykredit København og ”Kunst på Arbejdspladsen”.

Mikkel Niemann, født 1971, uddannet som tømrer og arkitekt og siden på Kunstakademiet i København, arkitektuddannelse i London og billedkunstskole.  Har udstillet i en række sammenhænge herhjemme og i udlandet, modtaget flere priser og stået bag en række publikationer og artikler. Repræsenteret i Nykredit og ”Kunst på Arbejdspladsen”. Udstiller i september i år i Japan.

 

(PRESSETEKST: Gorm Albrechtsen)