Forsiden Presse Pressemeddelelse 2010-10-03 (Jan Wessel - PRINT)
Pressemeddelelse 2010-10-03 (Jan Wessel - PRINT)

To kunstnere kalder på fordybelse

Jan og Stefan Wessel gæsteudstillere på Det Hemmelige Galleri i Herning

 
Den musikalske dyst, når to generationer spiller ud, er en kendt aktivitet i underholdningsverdenen. Men to generationer kan også supplere hinanden.

Det er tilfældet, når kunstneren Jan Wessel og hans søn Stefan Wessel spiller ud med en efterårsudstilling i Det Hemmelige Galleri i Herning. Temaet for udstillingen ”Print” i perioden 9. oktober til 13. november er grafik og fotografier. Senior Jan Wessel står for den farvestrålende grafik, mens junior, reklamefotografen Stefan Wessel, tager sig af det fotografiske. For hans vedkommende er det en dansk debut. Han bor og arbejder for tiden i New York i USA.

58 små kort

Maleren Jan Wessel har en personlig tilknytning til det midtjyske som mangeårig scenograf på Team Teatret. Hans grafiske arbejder på udstillingen i Herning afspejler de seneste ti års arbejde, og de der erindrer hans spektakulære scenografi til succesforestillinger som ”Snedronningens Kys” i usædvanlige rammer på isstadion i Herning vil vide, at de har noget at glæde sig til.

Også Jan Wessel er spændt, erklærer han, og afslører at han som en særlig overraskelse har en serie små indrammede grafiske arbejder med i form af ”kort med korte tekster”. 58 i alt, hvilket smukt harmonerer med at han er født i 1952, og dermed også selv er 58 år.

Tvetydig og poetisk

Om Jan Wessel er sagt, at han så at sige har sit eget hjørne i dansk kunst. I hans kunstneriske univers mødes det fabulerende med det maleriske, det legende med det eftertænksomme og det uhøjtidelige med det dramatiske. Han fortæller historier, der kan være både tvetydige og poetiske. Men man skal ikke kradse ret meget i overfladen af hans billeder, før der dukker nye og dybere lag op på kanten af det uberegnelige.

Virkemidlerne har den talentfulde kunstner imidlertid altid kontrol over, og det gælder også sønnen Stefan Wessel, hvis fotografier stiller deres krav til publikum. Hans arbejder med kamera og teknik er ikke kun fotografier. Det er fotografisk kunst, hvor fotografens blik i søgeren og hans personlige nysgerrighed fører tilskueren ad nye veje. Hvorhen de fører, og hvor de ender, ved kun tilskueren – og den der trykker på optagerknappen på fotografiapparatet.


Af Gorm Albrechtsen