Forsiden Presse Pressemeddelelse 2011-03-24 (Pia Viborg og Heidi Bielefeldt)
Pressemeddelelse 2011-03-24 (Pia Viborg og Heidi Bielefeldt)

To slemme piger
kværulerer over
en dejlig verden


Fælles forårsudstilling på Det Hemmelige Galleri i Herning


Genbrug er næsten for følelsesladet negativt et ord til at kunne anvendes i forbindelse med de værker, som to unge kvindelige kunstnere præsenterer på årets forårsudstilling i Det Hemmelige Galleri i Herning.

Men alligevel. På den ene side er det ikke rigtigt genbrug – ej heller på dåse – men mere overraskende og utraditionel drejer det sig om anvendelse af kendte effekter i anderledes sammenhæng end den naturlige cyklus fra brug til genbrug. En spøjs og spektakulær fugl, hvis krop delvis består af en nydelig tragt fra en gammel Madam Blå køkkenserie, er blot et eksempel, et aktuelt af slagsen. Så alligevel.


En fugl på taget..

Både Heidi Bielfeldt fra Århus og Pia Viborg fra Skive er tilknyttet galleriet, men har ellers ikke så meget andet tilfælles. Ud over at det er deres første udstilling sammen – og så de pokkers fugle. Fuglene indgår nemlig i adskillige af deres individuelle værker hvad enten det er som skulpturer eller på lærreder.

Mens Pia er fascineret af fugle som motiv og som begreb, siger Heidi, at hun dybest set er lidt bange for fugle. Udfordringen og den store fascination er for hende kombinationen af fugl og menneske.

Efter således at have erklæret sig bragt sammen af det rene pip, og efter at galleriejer Ole Sejersen i Herning af uransagelige grunde har døbt forårsudstillingen ”Kværulanter”, er deres fælles præsentation af malerier, collager og skulpturer klar til åbning den 2. april.


Tingfinder og genbruger
Hvor Pia Viborg er optaget af historien i sine værker og som grundlæggende holdning er politisk samfundskritisk, er Heidi Bielfeldt engageret i det tabtes genkomst gennem materialer og valget af disse.
-Som kunstner er jeg lige dele tingfinder, genbruger og opfinder, siger hun. Hendes kunst placerer sig ofte i et krydsfelt mellem nyt og gammelt, mellem det tabte og det døde og så det forunderlige, foruroligende liv, der opstår, når disse elementer genbruges i en ny og anderledes sammenhæng,


Skrot og natur
Der er sjove ting i de elementer, som genfindes i arbejderne. Men det er skam alvorligt ment.
-Det sjove er de ting, som jeg finder på min vej, skrot såvel som natur, og jeg føler mig rigtig rig ved at kunne bruge humor til tvetydigt at servere et seriøst budskab til omverdenen, siger Pia Viborg. Figurerne i hendes malerier, collager og skraldeskulpturer ser ofte lyse og ukomplicerede ud, men kigger man efter, går de dybere end som så. Hver figur fortæller sin livshistorie, hver historie byder på en fortolkning

Som udgangspunkt er begge kunstnere forelsket i ting i forfald og af budskaber med dobbelt bund. Figurerne hopper og danser om Heidi Bielfeldt og Pia Viborg, fugle er skulpturer og lærreder og collager rummer motiver, der hopper den anden vej. Kunsten serverer sit budskab.


Fakta
Pia Viborg, Skive, født 1964, uddannet på Århus Kunstakademi 2005 som billedkunstlærer på Skive Seminarium og som typograf/bogtrykker. Har også udfoldet sig inden for teater og underholdning samt som manuskriptforfatter.

Udstillet i kunstforeninger og gallerier siden 2003, udført plakater som Jyske Fortællespor på Nr. Vosborg, og udsmykningsopgaver i bl.a. Vor Frue Kirke, Skive.


Fakta
Heidi Bielfeldt, Århus, født 1971, uddannet i 2001 på Århus Kunstakademi i billedvæv/blandform samt som voksenunderviser fra Århus Seminarium. Har undervist på kunstakademiet og holdt private kurser, udstillet ind-og udland og udført udsmykningsopgaver på b.la. Århus Rådhus.

(Af Gorm Albrechtsen)