Forsiden Presse Pressemeddelelse 2012-09-13 (ART-ificial approved ?)
Pressemeddelelse 2012-09-13 (ART-ificial approved ?)

Presse:

Gadekunst på væg og mur
Grafittikunstnere rykker ind i Herning og dekorerer galleri – ude og inde


En kunstner, der er farveblind, en anden der er i tvivl om hvorvidt han nu bliver ”kunstigt godkendt” af det etablerede selskab, og en tredje, der vil kombinere live-maling med tatovørkunst. Det er nogle af de kreative kunstnere, der rykker ind i og på Det Hemmelige Galleri i Herning i denne måned.

Fem talenter på lærred, papir og bymur bidrager til udstillingen ”ART – ificial approved ?” hvor den danske oversættelse kunne være ”Kunst – eller ikke kunst”. Det er nemlig street art-, gadekunst- og graffitti-kunstnere, som indtager galleriet i Herning i perioden 15. september-19. oktober. De har prøvet det før, men en ting som den kommende har de næppe kastet sig ud i tidligere.


Tilhører gaden

De vil hen over tre dage før åbningen af den første efterårsudstilling forsyne galleriets gavl og facade med en markant udsmykning i bedste grafittistil. Kunsten ikke blot rykker ind på galleriets to etager, men også på dets ydervægge.  To af kunstnerne, Ruddi Breinholdt og Peter Birk, samarbejder om motivet med udspring i havdyr og fantasivæsener.

Det udendørs miljø er de fem unge kunstnere vant til.

-Jeg er nok født med en tusch i hånden, erklærer Ruddi Breinholdt, der egentlig kom fra Herning, og nu bor i Vrads. Han forklarer det således:

-Siden jeg første gang trykkede på en spraydåse tilbage i 1985, har graffiti og street art fyldt meget i mit liv. Jeg har en umådelig trans til konstant at tegne – på alle overflader.

Men det bekymrer ham, at mens udstillingens titel henviser til, at graffiti i virkeligheden tilhører gaden og står til rådighed for enhver forbipasserende, bliver kunstnerne kunstigt godkendt af det etablerede selskab, når kunsten træder indenfor.

-Nogle er for en sådan udvikling, andre imod, men døm selv, siger han.


Nærmest farveblind

Lars Pank fra Aalborg betegner sig selv som et godt bud på en historiefortæller. Essensen i en god historiefortælling ligger i tillid til kunstneren, siger han. Og han lægger ikke skjult på det paradoks, at han som udøvende kunstner er 90 pct. farveblind.

-Det gør at jeg må begrænse det, øjet faktisk ser, og så formidle det ud gennem de andre sanser, siger han.

Kollegaen Peter Birk fra Aarhus startede med grafitti for 16 år siden og har populært sagt malet byen rød lige siden. Han har deltaget i gadekunst i storbyer i det meste af Europa. Ud over at vise sine arbejder i Herning sysler han på hjemmebane med at åbne et 700 kvadratmeter stort kunstnerisk puslested, en kreativ legeplads for live-maling, tatovører, fotografer, musikere og designere. Kunsten har mange udtryk – og skal ud. Ligesom avisen.


Fakta

Efterårets første udstilling i ”Det Hemmelige Galleri” i Bredgade, Herning finder sted 15. september-19. oktober med fem unge kunstnere. Det er Lars Pank, Aalborg, Peter Birk, Aarhus, og Ruddi Breinholdt, Vrads, i samarbejde med Jess Lykkegaard, Aarhus, og Rune Christensen, Horsens.