Forsiden Tidligere 2012-11-03 HOVEDRETTER
2012-11-03 HOVEDRETTER

HOVEDRETTER
3. nov. - 8. dec. 2012
Mette Tønder, Klaus Becker og Allan Stochholm


Udstillingen ”Hovedretter” viser værker af billedkunstnerne Mette Tønder, Klaus Becker og Allan Stochholm. Udstillingens temaer og motiver beskæftiger sig med menneskelige følelser og menneskelige udtryk. Altså mere hvad der er inde i vore hoveder, end hvad vi fylder i vore hoveder.


Drama over seks meter

Måske stiller udstillingen også flere spørgsmål, end den besvarer. For hvad er det lige, der rører sig i vores hoved ved konfrontationen med den århusianske kunstner Mette Tønders seks meter lange malede og tegnede frise? Inspireret af kunstneren A. Rodin’s skulptur ”Borgerne fra Calais” fra 1885.  Den franske by Calais blev i 1300-tallet belejret af englænderne, og for at skåne byen, vandrede seks af byens mægtigste mænd ud for at overgive sig til belejringshæren. Skulpturen viser den indre kamp hos de modige og fortvivlede mænd.

-Det har jeg bearbejdet til en frise, der fortæller om en vandring. Vi er alle på vandring, men hvilken vej skal vi mon gå, siger Mette Tønder om sit billedværk. Hun er også fascineret af menneskeansigtets udtryk.


To klædt i hvidt

-Kan du klare at blive konfronteret med menuen i form af de stærke indtryk, når du møder et nyt menneske, spørger billedkunstneren Klaus Becker. Silkeborg-kunstneren stiller spørgsmålet ud fra oliemaleriet ”Kirurgerne” med et motiv på 100 gange 100 cm. To personer, klædt i hvide kitler stirrer ud fra lærredet, direkte på beskueren. De står der og kigger på dig, opfattes ved første øjenkast af dig som anonyme autoriteter, og du søger desperat efter tegnet på mennesket for at prøve at finde håbet bag facaden, siger Klaus Becker. Han vil i sine billeder give et indtryk af et menneskes personlighed, som det opfattes i et glimtvis førstehåndsindtryk. Vi ser på ansigtet, vi observerer hovedstilling, farver og aura.


36 gange mareridt

Også kunstneren Allan Stochholm går direkte efter hovedretten, når han stiller spørgsmålet: - Hvad er der indeni og hvad er der udenfor vore hoveder – og hvad er de fyldt med?

Det sker blandt andet i en installation bestående af hele 36 billeder, hver på 27 gange 27 cm., og samlet repræsenterende en længde på godt 10 meter med en titel med indbygget mystik ”Max’es Mareridt”.

- Et hoved kan også rumme mareridt, siger kunstneren, og her er det vigtigere at stille spørgsmål end at give svar. Billedmageren fra Hinnnerup gør sit til at leve op til den holdning ved at foretage mere eller mindre tilfældige nedhug i en fortælling og som regel aldrig gøre den færdig. Det er op til beskueren at digte sin egen historie inde i hovedet – og ind i billederne.

 

CV'er

Mette Tønder, Århus, er uddannet på Århus Kunstakademi og Arkitektskolen i Århus. Har deltaget i en række udstillinger, bl.a. Herning Kommunes censurerede kunstudstilling og Teko-center Herning, og modtaget førstepris på Lerchenborg.

Allan Stochholm, Hinnerup, har deltaget i en række udvalgte udstillinger, løst illustrationsopgaver til bøger og plakater og udført adskillige udsmykningsopgave, bl.a. ”Jump” til Hinnerup Idrætscenter sammen med otte unge.

Klaus Becker, Silkeborg, er født i Berlin, uddannet som grafiker og maler på Århus Kunstakademi, har deltaget i en række censurerede udstillinger i ind- og udland, separatudstillinger og gruppeudstillinger og udført udsmykningsopgaver og bogillustrationer.

 


Mette Tønder

 
Klaus Becker


Allan Stochholm